div.jpg
banner_1
Dirigent
Yiorgo Moutsiaras Met ingang van het seizoen 2016-2017 is Yiorgo Moutsiaras de nieuwe dirigent van
Koor en Orkest van Toonkunst Bussum.

Daarnaast is hij dirigent en artistiek leider van het kamerorkest Nederlands Camerata, van het Strijkorkest De Haagse Beek, van het Laurentius Koor Oudorp nabij Alkmaar en van het Grieks koor Filomila in Amsterdam. Hij bezit de graad van Master of Music en is onderscheiden met de Orchestra Favorite Award. Met zijn optreden tijdens de eerste Detmolder Sommerakademie in Duitsland oogstte hij de lof van de befaamde dirigent Kurt Masur. Zowel de Duitse barokspecialist Helmut Rilling alsook de Japanse Masaaki Suzuki waren lovend over zijn Bachinterpretatie tijdens de zesde Bachwoche Stuttgart. In het Zwitserse Luzern werkte Yiorgo ook samen met maestro Bernard Haitink.

Gedurende negen jaar was hij dirigent en artistiek leider van het Orkest van Utrecht, vier jaar van het Filharmonisch Orkest van ’s Hertogen- bosch en van het koor For Him Only in Rotterdam. In zijn geboorteland Griekenland was hij dirigent van het Voliotiki Chorodia (het Volos Koor), van het Gemengd Koor Bankmedewerkers van Magnesia en van het Jeugdkoor van de muziekschool van Magnesia.

Yiorgo Moutsiaras heeft als dirigent vele succesvolle concerten gegeven in België, Duitsland, Griekenland, Frankrijk, Spanje en Nederland. Hij leidde onder meer het Bach Collegium Stuttgart, het Nederlands Promenade Orkest, het Filharmonisch Kamerorkest van Catalonië, het Orkest van de Nationale Griekse Opera, het Rotterdam Young Philharmonic, het Rotterdams Conservatorium Orkest, Jong Excelsior Amsterdam, het Ihos Ensemble, het Viotta Jeugdorkest en het Utrechts Blazers Ensemble. Als assistent-dirigent werkte hij mee aan verschillende symfonische en opera-producties. Hij trad op bij de eerste Rotterdamse Muziek Biennale en dirigeerde wereldpremières van hedendaagse composities tijdens de festivals Thessaloniki 1997 en Rotterdam 2001, beide in het kader van de Culturele Hoofdstad van Europa. Yiorgo Moutsiaras was artistiek leider van het 11th Festival for Sacred Choral Music of Volos en nam deel aan de 11th Dimitris Mitropoulos International conducting Competition in Athene en de International competition for orchestral conductors Antonio Pedrotti 2010 in Trento.

Yiorgo dirigeert een zeer groot kerkelijk en wereldlijk repertoire. Dit varieert van orkest- tot koormuziek, in velerlei composities vanaf de 16e tot in de 21e eeuw zoals symfonische muziek, opera, ballet, oratorium en muziek speciaal voor kinderen geschreven.

De in Griekenland geboren maar nu Nederlandse dirigent Yiorgo Moutsiaras studeerde aan de Muziekschool van Magnesia en aan het Nationaal Conservatorium van Volos, waar hij met lof diploma’s behaalde voor piano, harmonie, contrapunt en fuga. Na een diensttijd van 20 maanden bij de Luchtmacht vervolgde hij zijn studie in Nederland aan de Conservatoria van Rotterdam en Maastricht. Daarna volgde hij nog een postuniversitaire studie aan het Lemmens Instituut in het Belgische Leuven. Het was in deze periode dat Yiorgo als student internationaal de aandacht op zich vestigde toen hij op de zesde Vakhtang Jordania International Conducting Competition in de USA de Orchestra Favorite Award won. Tot zijn opleiders behoren Jan Stulen en Edmond Saveniers. Hij volgde masterclasses bij (onder meer) Bernard Haitink, Kurt Masur, Edo de Waart, Helmut Rilling, Masaaki Suzuki, George Hadjinikos, Jorma Panula, Donato Renzetti, A. Kondogeorgiou, Jurjen Hempel, Ernst van Tiel en Arie van Beek. Daarnaast bekwaamde hij zich in compositie, koordirectie, het zingen van klassieke muziek en het spelen van fagot en cello.

bottom_2
bottom_1